2016 m. vasario 2 d.

Detalus aprašymas: megztos ripsinės šlepetės (Simple Garter Stitch Slippers by Hanna Leväniemi)


Mezgiau antrą porą šių šlepečių sau ir nutariau nufotografuoti mezgimo eigą, kad būtų aiškiau toms, kurios jas norėtų numegzti pirmąkart. Originalų aprašymą anglų kalba išverčiau į lietuvių kalbą ir pridėjau mezgimo eigos nuotraukas su keliais savo komentarais.

Šlepečių autorė Hanna Leväniemi, nemokamas originalus mezgimo aprašymas anglų kalba yra Ravelry.


Aprašyme rekomenduojama naudoti dvigubą kojinėms skirtą siūlą. Turėtų užtekti maždaug po 35 g/150 m kiekvieno. Pagal tai išskaičiavus išeitų, kad siūlo storis maždaug 430 m/100 g ar 215 m/50g. Viršutinę šlepetės siūlę siūloma sunerti kitos spalvos kontrastuojančiu siūlu, jo prireiks visai nedaug.
Siūloma megzti 3,5 mm storio virbalais, sunėrimui naudoti 3,5 mm ar panašaus storio vąšelį.
Prireiks ir adymo adatos.

Mezgimo tankumas: 19 akių/10 cm ripso raštu.

Pagal aprašymą mezgamos didelės moteriškos 41 (europietiško) dydžio šlepetės. Tačiau dydis lengvai koreguojamas keičiant pradžioje uždedamų akių skaičių ir mezginio ilgį.
Šlepetė mezgama nuo kulno pirštų link.

Pradėkim!

Pagal aprašymą reikia uždėti 40 akių ir megzti ripsu tol, kol mezginys bus 21 cm ilgio (jei mezgama nurodyto storio siūlais, virbalais ir 41 dydžio šlepetės) arba lengvai patempus sieks mažąjį pėdos pirštelį.
Jei megsite iš storesnių ar plonesnių siūlų, reikės pasiskaičiuoti, kiek akių reikia užsidėti mezginio pradžioje, kad vėlėsnis šlepetės siaurinimas ir užbaigimas būtų sklandus. Nebent nebijote rizikuoti ir ardyti :)
[Matematinis nukrypimas apie akių paskaičiavimą.
Pagal aprašyme pateiktą mezgimo tankumą, 19 ripsu išmegztų akių  atitinka 10 cm. Siūloma užsidėti 40 akių, vadinasi mezginio plotis bus apie 21 cm (40x10/19). O mezginio plotis turėtų būtų šiek tiek mažesnis už jūsų pėdos apimtį, turint omeny tai, kad mezginys dėvint prasitampys (būtent dėl prasitampymo pirmas tokias megztas šlepetes perleidau vyrui, nes padėvėjus man jos pasidarė ir per plačios, ir per ilgos, nors ką tik numegztos buvo kaip tik). 
Siūlau iš pasirinktų siūlų pasimegzti mėginuką ripsu ir pasiskaičiuoti kiek maždaug akių reiktų užsidėti jūsų konkrečiu atveju. 
Kai jau būsite pasiskaičiavusios apytikslį reikiamą akių skaičių, siūlau jį pakoreguoti pagal šiek tiek žemiau pateikiamą siaurinimo principą. Išvedžiau tokią formulytę: S= A+4+2A+4+A, supaprastinus S = 4xA+8 (S- pradinis akių skaičius, A-nežinomasis). Paimkime aprašymo pavyzdį, t.y. 40 akių, tuomet bus taip: 40=4xA+8, iš to seka 32=4xA ir gauname, kad A=8. Vadinasi, pradedant siaurinti akys pasidalina taip: 40=8+4+16+4+8. Mano atveju uždėtos 36 akys, tuomet išeina šitaip: 36=7+4+14+4+7 ir siaurinti aš pradedu nuo 3 siaurinimo eilės. 
Tad siūlau į formulytę įsirašyti akių skaičių, kurį gavote pagal mezginio tankumą, ir jei išskaičiavus A nėra sveikas skaičius, suapvalinti jį iki sveiko skaičiaus ir tuomet apsiskaičiuoti reikiamą pradinį akių skaičių.]


Vėliau pradedama siaurinti.
(Jei pradžioje būsit užsidėjusios daugiau ar mažiau akių nei nurodytos 40 akių, siaurinimą reikės pasikoreguoti konkrečiu atveju, bet principas toks: akis ant virbalo padaliname į tris dalis, kad tarp dalių liktų po 4 akis sumezginėjimams, vidurinioji dalis turi būti dvigubai didesnė už kraštines dalis. Imant aprašyme mezgamos šlepetės pavyzdį, prieš siaurinimą yra 40 akių, vadinasi akys pasidalina taip: 8 + 4 sumezgimams + 16 + 4 sumezgimams + 8. Pagal tai turėtumėte padalinti savo turimą akių skaičių ir sumezginėti.)

Pirmoji gerosios pusės eilė: išmezgamos 8 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgama 16 akių, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 8 akys.
Išvirkščiojoje pusėje išmezgamos visos gerosios akys.
3 eilė: išmezgamos 7 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgama 14 akių, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 7 akys.
5 eilė: išmezgamos 6 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgama 12 akių, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 6 akys.
7 eilė: išmezgamos 5 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgama 10 akių, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 5 akys.
9 eilė: išmezgamos 4 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 8 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 4 akys.
11 eilė: išmezgamos 3 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 6 akys, 2 akys sumezgamos į dešinę, 2 akys sumezgamos į kairę, išmezgamos 3 akys.
12 eilė: išmezgamos visos gerosios akys.



Ant virbalo lieka 16 akių iš viso. Tuomet akis reikia perkelti ant dviejų virbalų taip, kad vidurinės 8 akys būtų ant vieno virbalo, o 4+4 kraštinės akys ant kito, išvirkščioji pusė turėtų būtų išorėje. (Jei jūsų atveju akių yra daugiau ar mažiau, reiktų padalinti atitinkamai, kad ant abiejų virbalų būtų vienodas akių skaičius.) Tuomet mezginys užbaigiamas trijų virbalų (Three-needle Bind-off) metodu. Jei nesinori aiškintis naujų metodų ar šis ne prie širdies, galima tiesiog įprastai užbaigti mezginį ir susiūti.




Šlepetės viršaus sunėrimui siūloma naudoti kitos spalvos siūlą, tačiau aš tiesiog palieku ilgesnį siūlo galą užbaigusi mezginį ir tuo pačiu siūlu suneriu viršų, mažiau siūlų galų reikia slėpti.
Išvertus šlepetę į gerąją pusę, per priekinės siūlės vidurį vašęliu ištraukiama sunėrimui naudojamo siūlo kilpa, užkabinama po kraštinę mezginio akį iš abiejų šonų ir suneriama. Sunėrinėjama tol, kol turima norimo ilgio siūlė.





Tuo pačiu kontrastingu siūlu, kuriuo pagal aprašymą turėtų būti suneriama šlepetės viršutinė dalis, siūloma apnerti ir paliekamą atvirą angą. Tokiu atveju kulną reikėtų susiūti anksčiau. Kadangi aš to kraštelio neapneriu, kulną susiūnu paskiausiai.




Štai tokia šlepetė išėjo. Belieka numegzti antrą tokią pat ir smagiai dėvėti :)